Purilaisten ja porilaisten valtakunta

08.11.2017 Anna Nieminen

Mainoksessa pöydälle laskeutuu pehmeä sämpylä, jonka päälle kootaan mehevä pihvi, rapeat salaatinlehdet ja kaikki makoisat kastikkeet. Joku huikkaa vierestä "lähdetääs grillille" ja yhtälö on valmis.
En ole eläissäni varmaan syönyt pienellä aikavälillä yhtä montaa hampurilaista kuin nyt viime viikkojen aikana. Eihän se nyt mikään kauhistuttava määrä ole, mutta se kun ei ole koskaan ollut minulle elämäntapa. Kotiruoka on aina ollut ykkösvaihtoehto. Nyt on kuitenkin suonut itselleen mahdollisuuden syödä helppoa ja herkullista.

Ensimmäisiin muistoihin hampurilaisista lukeutuvat matkat mummolaan, kun joskus harvoin poikkesimme Vammalassa Nälkälän grillillä. Huittisten ydinkeskustassa sijaitsi toinen mieleen jäänyt grilli, joka harmiksemme myöhemmin hävitettiin. Lapsena kun tilasin hampurilaisen, en suostunut ottamaan väliin muuta kuin pihvin ja ketsupin. Muut aina ihmettelivät valintaani ja varmistelivat, enkö varmasti ota muuta. Näin jälkeenpäin ajatellen mahtoi se olla kuivaa, mutta tuolloin maistui parhaalle.

Jos tekee mieli hyvää purilaisen kaltaista täyteleipää, ei tarvitse välttämättä lähteä grillille. Sen saa valmistettua kotonakin käden käänteessä.  Oliiviöljyssä rapeaksi ruskistetut sämpylänviipaleet voi täyttää vaikkapa paistetulla kananmunalla, salaatilla, kinkulla ja mausteilla.

Jos tekee mieli hyvää purilaisen kaltaista täyteleipää, ei tarvitse välttämättä lähteä grillille.

Mieleeni nousee eräs tuttavantuttava, joka asui hetken Hampurissa ja söi siellä hampurilaisia. Sitä ennen hän oli asunut Porissa ja syönyt porilaisia. Purilaisen sukulaista porilaista en ole itse koskaan maistanut. Se eroaa hampurilaisesta siinä määrin, että leipänä on kaksi paahtoleivän viipaletta ja välissä paksu siivu sipulimakkaraa.
Puolentoista viikon päästä vietetään jälleen ravintolapäivää, jolloin voi kuka tahansa perustaa ruokapaikan yhden päivän ajaksi. Keikyään Honkolan koululle on nousemassa Korpun grilli. Täytynee ehdottomasti mennä testaamaan, miltä mainostetut purilaiset maistuvat.
Kirjoittaja on Lauttakylä-lehden avustaja.