Mutkittelematta vai mutkittelemalla paras?

07.11.2018 Antti Salminen

Huittinen on monessa keskellä. Matka-ajat henkilöautolla Tampereelle, Poriin, Raumalla ja Turkuun ovat noin tunnin luokkaa. Tutkimustietoa soveltaen tämän pitäisi poikia liikkuvaa työtä tai etätyötä tekeviä asukkaita Huittisiin – paljon nykyistä enemmän.

Tänä vuonna julkistetun Liikenneviraston henkilöliikennetutkimuksen mukaan suomalaiset liikkuvat kotimaassa keskimäärin 73 minuuttia päivässä, kauppa- ja huvimatkat huomioiden. Luku ei ylittyne kovin paljoa, jos käy töissä esimerkiksi Huittisista Tampereella 2–3 kertaa viikossa. Osa hyväksyy noin tunnin työmatkan myös päivittäin.

Sama tutkimus toteaa, että joukkoliikenteen matka-aikasuhde henkilöautoon verrattuna saisi olla korkeintaan 1,5. Jos siis kotiovelta ajaa työpaikan ovelle omalla autolla tunnissa, bussia käyttäen kokonaismatka- aika saisi olla enintään 1,5 tuntia.

Tämä voisi toteutua nykyistä paremmin Huittisten pikavuoroliikenteessä. Esimerkiksi Tampereen suunnan vuoroja on arkisin 27, joista 26:n matka-aika on 1:35–1:40 ja yhden 1:25. Omalla autolla ajaa noin tunnin.

Tervetulleimpia parannuksia niin autoilijoille kuin bussimatkustajille olisivat varmasti tieinvestoinnit.

Bussipuolella 5–15 minuutin matka-ajan lyhennyksen Tampereelle pystyisi kuitenkin saavuttamaan halvoilla keinoilla. Ensiksi osalla vuoroista aikataulu on nyt liian löysä. Toiseksi kaikkien vuorojen ei tarvitse kiertää Nokian keskustaa. Tämä pidentää matka-aikaa 5–10 minuutilla. Nokialla pikavuorobussi voisi pysähtyä valtatien varressa, jonne voisi rakentaa yhteisen pysäkin ja sujuvan vaihtoyhteyden Nokian sisäisellä kaupunkibussilla Nokian keskustaan.

Aikataulu on nyt liian löysä.

Hiottavaa riittäisi myös Turku–Huittinen-välin aikatauluissa. Nyt bussi usein joko lähtee Turusta muutaman minuutin myöhässä tai saapuu Vampulan tienvarsipysäkille etuajassa ja tekee ”ajantasauspysähdyksen”. Pysäkillä seisoskelun sijaan aikataulua voisi kiristää tai samalla aikataululla ajaa Vampulan Sallilan taajaman läpi.

Turun vuorot ovat käyneet vähiin ja loppunevat jossain vaiheessa kokonaan, jos niitä ei kehitetä mitenkään.