Tatuointi on taidetta, tarinoita ja muistoja

05.12.2017 Senni Valiola

Tatuoinnit ovat osa ihmisen persoonallisuutta ja niitä otetaan monesta syystä - toi-sille ne ovat taidetta, toiset säilövät niihin muistoja, toiset viestivät niillä itselleen tärkeistä asioista. Monien tatuointien takana on tarina, jota ulkopuolisen on ehkä mahdotonta tietää, ja harvoin tatuointia otetaan hetken mielijohteesta.
Tatuoinnit ovat yleistyneet paljon. Ennen tatuointeja oli esimerkiksi ”roistoilla” ja merimiehillä, joille ehkä vanhemman sukupolven ihmiset mieltävät ne edelleen.
Nykyään ihmisiä ei voi jaotella niin sanosti erilaisiin ryhmiin tatuoinnin perusteella. Tatuointeja otetaan paljon paikkoihin, josta niitä ei välttämättä edes huomaa. Esimerkiksi kukaan ei tiedä, jos luottolääkärin valkoisen takin alta sellainen löytyy.
Itse olen haaveillut tatuoinnista kauan ja ihaillut muiden ottamia kuvia, mutta olin päättänyt, että en sellaista ota ennen kuin keksin jotain, millä on oikeasti merkitystä. Tulen kantamaan kuvaa kuitenkin ikuisesti.

Noin kymmenen vuotta siihen meni. Kuten joskus olen kirjoittanutkin, elämäni on pyörinyt aina hevosten ympärillä ja ne ovat minulle kaikki kaikessa. Kun minulle kaikista rakkaimmat hevoset lähtivät taivasmatkalle, päätin, että tahdon niistä ikuisen muiston. Siitä alkoi suunnitteluprojekti.
Törmäsin netissä vahingossa tatuoituun rikkinäiseen kelloon ja siitä tuli ajatus - jotain sen tyylistä. Aloin hahmotella mielessäni kellon ympärille erilaisia symboleja, joilla on kaikilla oma merkityksensä.
Paikkaa mietin tarkkaan. Päädyin käsivarteen, koska halusin nähdä sen helposti itse ja josta se näkyy muille, mutta sen saa tarvittaessa piiloon. Käsivarsi ei myöskään ehkä ajan myötä muutu niin paljon kuin muut kehon osat ja kuva pitäisi siinä mahdollisimman hyvin muotonsa.
Käsi on paikkana myös kivuttomimmasta päästä sitä tehdessä.

Ja ei, tatuoinnin ottaminen ei sattunut. Totesin jossakin vaiheessa kuvaa tehdessä, että makaan siinä paljon mieluummin kuin esimerkiksi hammaslääkärin tuolissa.
Kun kuva ja paikka oli päätetty, aloin etsiä tatuoitsijaa kenellä sen haluaisin ottaa. Löysin vähän vahingossa ammattitatuoitsijan, jolla oli kanssani hyvin samanlaiset näkemykset kuvasta, joten päätös oli helppo ja tiesin, että kuvasta tulisi juuri sellainen, mitä olen ajatellut – täydellinen.