Aimo Ruusunen puhuu Venäjän suomalaisista – teemana etsintä ja tutkimus

Aimo Ruususen kirjat ovat sastamalalaisen Warelian kustantamia.
Aimo Ruususen kirjat ovat sastamalalaisen Warelian kustantamia.

Tuomitut : lisälehtiä ja opastusta Neuvostoliitossa kadonneisiin- ja Punakankaan suomalaiset : teloitus- ja hautapaikka Krasnyi bor 1937–1938 -kirjat kirjoittanut filosofian tohtori Aimo Ruusunen kertoo Venäjän suomalaisista ja heidän etsinnästään ja tutkimisesta Huittisissa 7.5.

Ruusunen toteaa tiedotteessa, että suomalaisia on asunut Venäjällä niin kauan, että alueen luoteisosassa he ovat olleet pysyvä, kooltaan vaihteleva vähemmistö ainakin satojen vuosien ajan.

–Kyse on ollut ennen kaikkea sekä Inkerinmaalle ja myöhemmin Kuolaan muuttaneista siirtolaisista sekä Pietariin tulleista käsityöläisistä ja muista työtä etsineistä.

1900-luku poliittisine mullistuksineen toi Ruususen mukaan monenlaista muuttoliikettä.¨

–Se sai aikaan suomalaisten siirtolaisuutta jopa Atlantin takaa asti. Vuosisata merkitsi kuitenkin heidän asemansa ja väestönosuutensa heikkenemistä.

Tyrvääläissyntyinen Ruusunen on myös Kansallisarkiston suomalaiset Venäjällä 1917–1964 -hankkeen seurantaryhmän jäsen. Hänen mielestään 1900-luvun tapahtumissa ja perinnössä onkin edelleen paljon tutkittavaa.

–Kansallisarkiston hanke on tarttunut siihen, keitä suomalaisia rajan takana oikeastaan asui. Näin saadaan entistä tarkempia vastauksia esimerkiksi siihen, missä kaikkialla suomalaisia on asunut, kuinka paljon heitä on ollut ja millaisia ovat olleet heidän kohtalonsa.

Ruusunen toteaa, että ne asiat kiinnostavat nyt paljon esimerkiksi sukujaan tutkivia.

Maksuttoman luentotilaisuuden järjestää Huittisten seudun työväenperinneyhdistys.

Tapahtumatiedot

Aimo Ruususen luento Huittisten kirjastossa ti 7.5. klo 17

Lue lisää

Paikalliset uutiset diginä - nyt vain 72 e/vuosi.

Tilaa